Ceara de albine

Ceara este un material ce face parte din procesul de realizare a mierii, dar are o multitudine de alte aplicatii in domenii precum cel cosmetic, cel alimentar si in industria farmaceutica.

De exemplu, este folosita la producerea unor creme de calitate, poate proteja si matura branzeturile sau poate fi folosita la invelisul protector al unor medicamente.

Ceara in tratamentul diverselor afectiuni

In medicina populara ceara de albine era si este utilizata ca si antispetic pentru a trata ranile si pentru a indeparta dopurile de ceara formate in urechi. Este utilizata pentru a trata diverse afectiuni ale urechii si pentru a imbunatatii auzul. Ceara in amestec cu untul era utilizata pentru a trata boala cunoscuta sub numele de lupus, pentru a prepara un unguent aplicat pacientilor suferizinti de aceasta afectiune.

Ceara de albine este utilizata pentru a trata diverse rani si eczeme. Astfel in regiunea muntoasa a Scotiei inca din cele mai vechi timpuri, ranile se trateaza cu ajutorul unui unguent pe baza de ceara. In compozitia acestuia intra: ceara de albine, untura de porc si rasina de pin. Deasemenea cearea de albine este utilizata pentru a impiedica transformarea arsurilor in basici.

Ceara era utilizata in Egiptul antic in cadrul procesului de imbalsamare, pentru a acoperi ochii, gura si nasul. Acest lucru evidentiaza proprietatile de conservare ale acestui produs apicol.

In medicina alternativa chinezeasca, ceara de albine este foarte pretuita. Este apreciata pentru efectul benefic pe care il are asupra circulatiei sangvine si asupra intregului echilibru al corpului. In combinatie cu alte ingrediente este utilizata pentru a trata diverse afectiuni ale pielii dar si ca un remediu impotriva imbatranirii. De exemplu inca din anii 200-300 d. Hr. in China se recomanda terapia cu ceara de albine pentru a trata afectiuni ale pielii. Astfel regiunile bolnave erau impachetate in fase cu ceara topita.

Astfel ceara poate fi utilizata pentru a trata amigdalita. Daca suferiti de aceasta afectiune, puneti un strat de ceara in jurul gatului. Ceara poate fi utilizata ca si expectorant, pentru a vindeca tusea dar si pentru a stimul lactatia. Febra fanului se trateaza daca mestecati un bucatele de fagure. Ceara mai este utilizata si pentru a trata paradontoza, inflamatii ale nasului si chiar astmul bronsic. Astfel pentru a vindeca paradontoza se gasesc in comert bomboane pe baza de ceara. Aceste bomboane determina si o digestie mai usoara prin sporirea secretiei de suc gastric. In stomac ceara nu este digerata, ci actioneaza ca un fel de unsoare care faciliteaza tranzitul intestinal.

Deoarece ceara de albine, contine vitamina A, care este necesara pentru dezvoltarea normala a celulelor, aceasta este utilizata pentru a trata si afectiuni ce pot aparea in zona bucala.

Ceara se utilizeaza de cele mai multe ori in combinatie cu alte produse. Totusi trebuie remarcat, ca aceasta este unul din produsele naturii cu o mare cantitate de caroten. Ingerarea de ceara de albine ajuta la tratarea colitei si la imbunatatirea circulatiei periferice. Ceara este utilizata si in prepararea diverselor supozitoare.

Ceara de albina poate fi utilizata cu succes pentru a trata ochii afectati de arsuri provocate de soda caustica. Mierea si ceara s-au dovedit a fi mult mai eficiente in tratarea corneei afectate, decat au fost alte metode.

Ceara de albine, utilizari practice in casa ta

Fara a adauga altceva la ea, ceara de albine simpla poate fi folosita astfel:

La tamplarie: picura putina ceara topita pe cuiele si suruburile ruginite, pentru a le putea indeparta mai usor; cand vrei sa bagi un surub in lemn nou, incearca sa scufunzi suruburile in ceara lichida, pentru a reduce riscul de crapare a bucatii respective de lemn.

Cumpara sau fa-ti propriile lumanari din ceara de albine– avantajul de a arde lumanari din ceara, si nu din parafina obisnuita, consta in faptul ca aceasta este mai curata, are o durata de ardere mai lunga si o flacara mai puternica. In ritualurile religioase practicate in biserici se folosesc in special lumanarile din ceara de albine, deoarece acestea scot mai putin fum si nu picura.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments